vecka 39 (38+0)

Helt otroligt hur snabbt veckorna går. Jag har alltså varit gravid i 39 veckor och har högst en vecka kvar att vara gravid innan jag får mysa med bäbis! Jag har varit gravid i 266 dagar... Jag älskar min mage och är så nöjd med min graviditet, allt har gått som på räls. Men jag får väl tillbaka det sen när bäbisen är född och man får vara uppe hela nätterna med ett barn som har världens kolik.. Kommer verkligen sakna min mage, somna till bäbisen rörelser, det känns så tryggt. Men samtidigt så längtar jag tills vi får gå på våran första barnvagnspromenad här i Farsta.

Orvis, du ska bara veta hur mycket vi längtar efter dig! Mamma och pappa älskar dig lilla Orvis!


Nu har vi alltså gått in i den 38:de veckan, tänkte lägga in lite information om vad som händer med mig och hur Orvar utvecklas. Informationen har jag hittat på http://www.familjeliv.se/

Kroppen: Barnmorskan kontrollerar nu om barnets huvud är fixerat. När barnet slutgiltigt har lagt sig med huvudet nedåt är först huvudet rörligt (R), sedan brukar det gå över till att bli ruckbart (Ru). Slutligen fixeras huvudet (F) vilket kan kan göra lite ont just som det sker, det kan kännas som något stort och hårt surrat sig fast i bäckengången. Man kan också känna som ilningar i slidan och neråt benen vilka beror på att barnet kommer åt nerver när det vrider sig ned i bäckenet.
Kroppen har förberett sig, livmodertappen har mognat och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältingssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

http://www.minbebis.com/

Bebisen - Din bebis ökar nu sin vikt med ca 28 g per dag. Den borde väga mellan 3.5 och 3.7 kg och vara mellan 48-50 cm lång. Hjärtat och levern laddar upp med näring som h*n kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Men även som en reservdepå de första dygnen innan den riktiga modersmjölken kommit igång. Nu förbereder sig bebisen för ett riktigt marathon, ni ska klara detta tillsammans så försök att hjälpa till så mycket du kan.


Du
- Nu tar bebisen upp hela din mage som mäter mellan 35-37 cm. Det ligger en helt färdig bebis i din mage, är det inte otroligt? Nu kan bebisen komma ut vilken minut som helst, men kom ihåg att det är bebisen som bestämmer när det är dags. Om du inte skrivit en förlossningsplan ännu så är det hög tid för det.


http://www.gravid.se/

Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Livmoderhalsen mognar för förlossningen. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med. Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. Oroar du dig för något! - Vad som helst, så ta upp saken när du är på kontroll hos din barnmorska.

Barnet väger nu ca 3,5 kg och är omkring 37 cm långt från huvud till stjärt. Fostervätskan förnyas var tredje timme och det mesta av lanugohåret har fallit av när födseln nu är nära. Barnet sväljer hårstråna tillsammans med andra utsöndringar och allt hamnar i matsmältningsapparaten. Det kommer ut som barnbeck vid första tarmtömningen. I lungorna ökar produktionen av ytaktivt medel ytterligare, samt lungmognaden. Navelsträngen är omkring 51cm lång och är ungefär lika lång som ditt barn från topp till tå. Nu kan det vara svårt att märka barnets alla rörelser.


Det här är nog sista gången som jag lägger in information om hur lill*n har det där inne i magen..
Nästa gång så blir det nog information om hur den lill* utvecklas utanför magen.



image310

Den här fina skötväskan fick vi av min pappa "B" och hans "E". Superpraktiskt, med mad massa olika fack, jag älskar ordning&reda och då är det suveränt med massa fack! Det finns även ett fack som fungerar som termos, den håller nappflaskan varm eller kall. Vilka finesser en väska kan ha...


Ikväll ska vi tyvärr åka och lämna katten till hans nya ägare, det känns jättetråkigt, men det är bäst för alla.
Kommer sakna dig Kringlan!

 ♥  ♥  ♥ 
 ♥  ♥  
 ♥ 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0